Aan de vooravond van het Chinese  nieuwjaar wil ik jullie allemaal namens het STN bestuur een goed, gezond, gelukkig en inspirerend jaar van de Aap toewensen.
 
De periode tussen ons Nieuwjaar op 1 januari en het Chinese Nieuwjaar op 8 februari lijkt een mooie en toepasselijke tijd om de eerste nieuwsbrief aan jullie te sturen.
Terugkijkend op 2015 kunnen we voor de STN van een bruisend en succesvol jaar spreken. Op diverse gebieden is  er een puik stukje werk geleverd door onze vrijwilligers, die het hart van de organisatie vormen, Hoogtepunten waren:
 • Er heeft goed en levendig onderhoud  plaatsgevonden aan de website en facebook om jullie op de hoogte te houden van de laatste wetenswaardigheden.
 • Het Nederland Taijiquan Team heeft bijzonder goed gescoord op de open Europese kampioenschappen in Engeland.
 • STN Juryleden hebben zich bij laten scholen in Engeland.
 • Er is een leuke Vrijwilligersdag georganiseerd op Papendal met workshop en rondleiding
 • STN is in 2015 partieel aangesloten bij de FOG (de Federatie Oosterse Gevechtskunsten).
 • De Elfstedentocht, een tour langs 11 verschillende steden ter  promotie van Taijiquan en Qigong in Nederland, is succesvol van start gegaan.
 • Het STN festival met de Open Nederlandse Taijiquan en Pushing Hands Wedstrijden is succesvol verlopen met:
  • Vele buitenlandse inschrijvingen
  • Medewerking van buitenlandse juryleden
  • Bettine Vriesekoop als gastspreker
  • Een Koninklijke onderscheiding voor onze oud-voorzitter Epi van de Pol
  • Etc. Etc.
Met dank aan en groot respect voor alle vrijwilligers die dit opnieuw mogelijk hebben gemaakt.
Voor 2016 staan er een aantal activiteiten in de planning om ook dit jaar weer een mooi Taijiquan jaar te laten worden.
 • De Elfstedentocht wordt verder uitgezet en vervolgd
 • De Vrijwilligersdag staat gepland op 4 september
 • Het STN festival staat gepland op 6 november met dit jaar het zwaartepunt op workshops en Qigong
 • De opleiding tot rijkserkend docent zal ingang gaan vinden.
 • Voorbereidingen voor de organisatie van losstaande Taijiquan workshops.
Tenslotte, is er bij het bestuur en naar we hopen bij jullie ook, de wens om Taijiquan en Qigong meer en beter te promoten in Nederland. Om dit grondig aan te pakken en continuïteit in publicaties voor diverse media te krijgen, zouden we graag een speciaal redactieteam in het leven roepen. Hiervoor zouden we een aantal schrijvende vrijwilligers kunnen gebruiken.. Dus, heb je belangstelling en een goede pen, meld je dan aan via de website.
Kort en wel, genoeg te doen en te beleven met de STN dit jaar.

T.J.Ypma
Voorzitter STN

 
Koninklijke onderscheiding
voor oud-voorzitter STN, Epi van de Pol

 
 
 

Foto-onderschrift: Epi van de Pol (midden) met burgemeester Pieter Broertjes en huidig voorzitter van de STN, Theo Ypma.

Tijdens de landelijke open dag van de Stichting Taijiquan Nederland (STN), zaterdag 14 november in sportcentrum Olympos in Utrecht heeft één van de grondleggers van de STN, Epi van de Pol, een Koninklijke onderscheiding ontvangen. De versierselen, behorende bij de Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden hem opgespeld door de burgemeester van zijn woonplaats Hilversum, Pieter Broertjes. 

Een verraste en geëmotioneerde Van de Pol ontving lovende woorden van de Hilversumse burgemeester. Als mede-grondlegger van de Stichting en zijn belangeloze inzet om de sport vanaf 1982 breed uit te dragen en bekendheid te geven in Nederland, zijn niet ongemerkt gebleven.   

 
Artikel van het NTT over het  STN Festival 14 november 2015
 
Het programma van het jaarlijkse Taijiquan Festival  en de Open Dutch Competition van de STN in Sporthal Olympos in Utrecht ziet er ook dit jaar weer veelbelovend uit. Er zal  een keur van gevarieerde workshops en inspirerende lezingen in de sportzalen te volgen zijn. In de centrale sporthal beneden kun je de hele dag de competitie vanaf de zijlijn volgen en de kooplustopwekkende taijimarkt en boeiende informatiemarkt bezoeken. Stoelmassages zorgen voor ontspanning na alle indrukken. Aan het begin van de middag is er als hoogtepunt een spetterende demoshow. Maar het Festival blijft bovenal een gezellige  jaarlijkse ontmoeting met de vele taijivrienden uit Nederland, België, Engeland en Duitsland.

Het is vroeg opstaan voor ons, want de openingsceremonie van het toernooi begint al om negen uur. Hoewel ik zelf vandaag andere plannen heb en niet mee doe aan de wedstrijden, draag ik samen met Daisy de vlag van het Nederlands Taiji Team. Deze vlag heeft het afgelopen jaar o.a. een reis naar de WK in Taiwan en de EK in Engeland meegemaakt. Bij sporttoernooien in Nederland is het beter dat de atleten onder de vlag van hun eigen school uitkomen, dan hoeven ze niet in een mentale spagaat. Daisy wil haar beide scholen en leraren eren  voor hetgeen ze van hen beiden geleerd heeft en  loopt daarom onder de algemene NTT-vlag. We marcheren stipt op tijd op aanwijzingen van de wedstrijdleiders Loe Hoyer en Judith van Drooge door de hal en positioneren ons in rijen naast elkaar. De tientallen, officieel geklede juryleden komen in een rij er tegenover te staan en we groeten elkaar plechtig met de wushugroet……..
 
De rest van het artikel wordt in december 2015 gepubliceerd in het TQT (Taijiquan & Qigong Tijdschrift. TQT is te bestellen bij http://www.tqt.nu/eerdere-uitgaven/
 
 

 
De voorbereidingen voor het komende festival zijn alweer volop aan de gang. Het festival zal dit jaar  bestaan uit workshops Taiji en Qigong, Demonstraties en mogelijk groepsvorm wedstrijden.  Zodra wij het programma rond hebben wordt je op de hoogte gebracht
Noteer alvast zondag 6 november in je agenda.

 
11 Steden tocht januari en februari en maart
Inschrijving via: www.taijiquan.nl/elfsteden

 
 31 Januari: Onderwerp: Qigong voor het Hart,Docent: Cokkie Bagchus
 
 
 
Qigong voor het Hart representeert de zienswijze van de TCM.
De bewegingen dragen bij aan de behandeling en verbetering van de bloedcirculatie. De serie wordt in samenwerking met elastische lichaamsbewegingen en buikademhaling uitgevoerd. Vanuit de vijf elementenleer is het Hart (Dunne Darm) Vuur (Yang) en de Nieren (Blaas) Water (Yin). Het evenwicht tussen Yin en Yang bevordert de gezondheid
 
28 februari: Onderwerp: De Taijiquan Klassieken vanuit de originele Chinese tekst, Docent: Carlo Hover
 
De Taijiquan Klassieken, wie kent ze niet? Maar, wie heeft ze eigenlijk gelezen? En wat staat er in de originele, Chinese, tekst?
Na een korte toelichting op de eigenaardigheden van het klassiek chinees en het fenomeen van de Taijiquan Klassieken, storten we ons meteen in originele tekst. Wat staat er precies, wat betekent het en hoe is het te zien/voelen/doen in de trainingspraktijk? Voorkennis is niet vereist; wel is het aardig als deelnemers eventuele vertalingen meenemen.
Het is een ‘studieuze’ workshop en geen praktische toepassing of training, al is het wel mogelijk om iets te demonstreren op of (met elkaar) te oefenen.
 
19 Maart: Onderwerp: Hsing Yi, docent Ina Sabanoglu
 
                      
 
HsingYi is, net als Tai Chi, één van de zogenaamde Interne Krijgskunsten. Is Tai Chi gebaseerd op het principe van Yin en Yang, HsingYi is gebaseerd op de vijf Elementen, en je werkt op de rechte lijn. Het kenmerkt zich verder door explosieve kracht door de geoefende trainer, maar natuurlijk begin je ook deze kunst vanaf het niveau waarop je bent.
Deze workshop is gericht op de beginnende beoefenaar, dus – onafhankelijk van je ervaring in Tai Chi – voor degenen die nog geen HsingYi ervaring hebben.  
 
Open Nederlands Kampioenschap Traditioneel
Tai-chi en Kungfu 
(junioren en senioren)
ZONDAG 7 FEBRUARI 2016 WIERDEN
 
Organisatie:Sportschool Ying Jow Pai Overijssel
Samenwerking met STN (stichting Taijiquan Nederland)
Van 1988 tot 2006 hebben wij ruimschoots ervaring opgedaan met het organiseren van toernooien in Nederland, o.a. samen met de PKA (Professional Karate Assosiation), PKA-Wako Nederland, IBF (Internationale Budo Federatie Nederland) en NWF (Nederlandse Wushu Federatie, 1988 - 1993). Van meerdere sportscholen die meededen, kregen wij de vraag wanneer wij weer toernooien zouden organiseren. Vanwege deze positieve geluiden en de aanhoudende verzoeken hebben wij besloten om opnieuw een toernooi te organiseren om Tai-Chi en Kungfu te promoten. Reglementen vorm competitie kunt u downloaden: via www.taijiquan.nl/reglement –vorm-competitie.
Inschrijven: Tel: 06-57037044 / E-mail: info@maulany.nl www.maulany.nl
Het inschrijfformulier dient uiterlijk voor 26 JANUARI 2016 in het bezit te zijn van de organisatie. De inschrijfformulieren kunt u per mail of per post opsturen naar:
Open Dutch Wushu Championship
Modern, Traditionel & Taiji

 
Wushu Institute Hoyer invite all Wushu / Taiji schools with their students to participate at the 3th Open Dutch Wushu Championship. The championship will be held at March 19, 2016, Limburg in the Netherlands.
 
Venue Location, Sporthal In de Biessen,  Gravin Schönbornlaan 4 Hoensbroek,   The Netherlands
 
Competition
The competition will exist out of 34 categories.
Male and female will not compete in the same category, only if there are not enough subscriptions, male and female will compete together! Each category must exist with the minimum of 4 competitors!
Each participant is able to compete in maximum four disciplines.
For more information see Wushu Instituut Hoyer Loe Hoyer, Tel 0031622372297

 
STN Agenda <
Januari    
31 Hart Qigong, Cokkie Bachus www.taijiquan.nl/elfstedentocht/
Februari    
28 De Taijiquan Klassieken, Carlo Hover www.taijiquan.nl/elfstedentocht/
Maart    
19
 
Open Dutch Wushu Championship,Modern, Traditionel & Taiji www.hoyerwushu.nl
 
19 Hsing YI, Ina Sabanoglu www.taijiquan.nl/elfstedentocht/
April    
10 Pushing hands, Rob Volke www.taijiquan.nl/elfstedentocht/
Mei
22 Introductie Wu stijl Loek Kawilarang www.taijiquan.nl/elfstedentocht/
29 Introductie Chen stijl , Wim Weel www.taijiquan.nl/elfstedentocht/
Juni    
26 Introductie Sun stijl www.taijiquan.nl/elfstedentocht/
November    
16 STN Festival Workhshop  Taiji en Qi gong
www.taijiquan.nl/


Algemene Agenda
Januari    
23 Tai Chi workshop met Lauren Smith www.taichiworkshopsgroningen.nl
Februari    
07 Workshop Tai Chi Kung Fu waaier www.inner-touch.nl
07 Kampioenschap Traditioneel Tai-chi en Kungfu www.maulany.nl
14 Workshop Pushing Hands www.inner-touch.nl
14 JAM-Taijiquan Huang/Yang stijl www.human-potential.nl
Maart    
05 Workshop Tai Chi Sabel vorm www.inner-touch.nl
04-06
 
Quintessence Noord Frankrijk, Yang stijl/Huang/ Patrick Kelly/Ellen Schoemaker(senior instructor) www. quintessence.eu
April    
03 JAM-Taijiquan Huang/Yang stijl www.human-potential.nl
03 Pushing Hands, Elli Zwart elli@taijiquan.nl
Mei    
13-16 Quintessecence Pinkster Yang stijl/Huang/Patrick Kelly/Ellen Schoemaker(senior instructor) www.quintessence.eu
Juni    
03 Tai Chi for Diabetes Instructeur Training www.cordium.nl/contact
Juli    
03 JAM-Taijiquan Huang/Yang stijl www.quintessence.eu
Copyright © 2016 Stichting Taijiquan Nederland, All rights reserved.